Wykonanie
14 listopada 2014

Istnieją dwie wersje tej sałatki. Pierwsza, mniej zdrowa z zupkami chińskimi (kosztem
makaronu dodajemy 2 zupki chińskie "rosół łagodny" i 1 zupkę "rosół pikantny" *). Alternatywną, zdrowszą wersję opracowałam samodzielnie. Taką też pragnę Wam przedstawić.
Sałatka jest zaskakująco pyszna i sycąca, choć bardzo prosta."CHIŃSKA"
SAŁATKA Z
MAKARONEMSkładniki:250 g
makaronu Chow Meinszczypta
papryki ostrej1 podwójny
filet z kurczaka1/2 łyżeczki
papryki słodkiej2
pomidory1
ogórek zielony6
ogórków konserwowych1
papryka czerwona1 puszka
kukurydzy konserwowej1 średniej wielkości
cebula3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu greckiegosól i
pieprz do smaku
Makaron zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 4 minuty. Zanurzamy ugotowany
makaron w zimnej wodzie, aby go zahartować. Odcedzamy go i oprószamy
papryką ostrą.
Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Smażymy
mięso na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju z dodatkiem
soli,
pieprzu i
papryki słodkiej (do czasu, aż ładnie się zarumieni).
Pomidory,
paprykę,
ogórki (ze skórką) kroimy w drobną kostkę.
Cebulę siekamy drobno i przelewamy wrzątkiem.
Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski z
makaronem. Dokładamy
majonez i
jogurt oraz
sól i
pieprz do smaku. Mieszamy całość.* Jeśli jednak lubicie zupki chińskie (a wiem, że mają wielu swoich zwolenników) możecie tę
sałatkę przygotować nieco inaczej.
Przyprawy z zupek chińskich należy rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej
wody. Mieszaniną zalać pokruszony
makaron, przykryć go i zostawić pod przykryciem, aż całkowicie wchłonie
wodę. Pozostałe składniki przygotować jak wyżej.



Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.